ďťż

Zobacz posty

kiszenie ogórków





MAJA1 - 2005-08-17 09:07
kiszenie ogórków
  Witam:-)
Chciałabym zakisić ogórki na zimę. Może macie sprawdzone przepisy, bo
z tych, z których ja korzystam nie zawsze wychodza dobre. Czy to zależy od zalewy /proporcji wody i soli/ czy od gatunku ogórków? Słyszałam tez, że zawsze trzeba zakręcac słoiki nowymi zakrętkami. Jak to jest?
Podawajcie, bardzo proszę, swoje sposoby kiszenia lub Waszych mam.
Będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie:-)




mryfol - 2005-08-17 09:29
Dot.: kiszenie ogórków
  Ja robię z mamą ogórki na zimę i zawsze pyszne wychodzą. Przepis na 1 litr wody 5 dkg soli. Zagotować to i zalewać goracą zalewą. Do słoików należy dodać chrzan, czosnek i koper. Wieczka muszą być wytarte, dajemy tez folię między zakrętke a słoik.Bardzo dużo zależy od ogórków. My mamy z wlasnego ogórka nie pryskane - takie najlepsze. Co roku robimy oko. 100-130 słoików i na wiosnę już brakuje :)



Nutka - 2005-08-17 09:41
Dot.: kiszenie ogórków
  a co Ci konkretnie nie wychodzi??? bo moze popełniasz jakis błą:rolleyes: d...



MAJA1 - 2005-08-17 09:45
Dot.: kiszenie ogórków
  Mryfol - dziekuje za przepis:-)
... zawsze pyszne wychodzą... - jak ja Wam zazdroszcze:-)

...dajemy tez folię między zakrętke a słoik... -- ta folia to taka spożywcza przezroczysta czy jakaś specjalna? I słoiki mocno dokręcasz? Dzięki raz jeszcze :cmok:

Nutko - ogórki sa puste w środku, mają dziwny smak /a dodaje tylko chrzan i czosnek/ nie sa chrupiace tylko miękkie, ze sloików wyparowuje część wody i ogórki te nie pokryte zalewą psują sie, tracą kolor /może to wlasnie kwestia zakrętek?/
Zawsze jak jem u kogos to sa jędrne, chrupiące, pachnące eehh:(




MAJA1 - 2005-08-17 15:49
Dot.: kiszenie ogórków
  Dziewczęta pomocy:jupi:

Czy nikt wiecej nie kisi ogóreczkow na zime?:confused:
Ponawiam swoja prosbe.:-)



Szczęśliwa - 2005-08-17 16:49
Dot.: kiszenie ogórków
  NA litr wody 2 łyżki soli- zagotować.
Do słoika na dno- korzeń chrzanu (cienkie paseczki), czosnek (główka) i koper( oczywiscie ta końcowka "głowa"). Na wierzch to samo. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić - nigdy nie stosujemy żadnej folii.
NIE PASTERYZOWAĆ... zawsze wychodzą super.

A to czy oorek jest pusty czy nie- zależy w duzej mierze od samego ogórka:)



MrsVargas - 2005-08-17 17:33
Dot.: kiszenie ogórków
  My tak samo robimy ja Ewcia Whitney :) tylko że mama daje taką łyżkę na oko, jak jej się nabierze, dość czubatą, czyli w sumie na to samo wychodzi :) Ogórasy są przepyszne :)



neonka28 - 2005-08-17 20:25
Dot.: kiszenie ogórków
  Ja robie tak: na litr wody 1 czubata lyżke soli nie jodowanej.Do sloikow wkladam chrzan,czosnek,ziele angielskie,szczypte ziaren gorczycy ,koper,liscie porzeczki lub wisni.

Mam też przepis na ogórki kiszone z winogronami-jutro go napisze(byl w sobotniej wyborczej)

Nasze ogorki są pyszne,twarde i maja ladny zielony kolorek.Nie wiem czy wytrwaja do zimy.Aha podobno jak mocno naworzone to sie psują.



mskladaczek - 2005-08-17 21:06
Dot.: kiszenie ogórków
  sol musi byc kamienna, a nie spozywcza jodowana.
zalezy tez duzo od wody, z mojej 'wroclawskiej' nie wychodza dobre ( sa jakies takie rozmemlane ;) ) takze zawsze jade do babci na wies ogorki kisic :)
powinno tez sie je przechowywac w ciemnym i chlodnym miejscu ( najlepiej w piwnicy), wtedy sa twarde i nie zmieniaja koloru.



KasiaKatarzynka - 2005-08-17 21:20
Dot.: kiszenie ogórków
  a moja mama w pracy uslyszala cos takeigo [w sumei to sie sprawdzilo, wiem ze to ejst jakby "zacofane "myslenie, ale sie sprawdzilo, a moze poprostu byla feralna oprcja ogorkow] jesli robisz ogorki w czasie okresu to napewno nie udadza sie,

ram mama kisila ogorki podczas okresu i wyszly niedobre, a raczej nei wyszly wcale, to byl jedyny raz kiedy jej sie ogorki nie udaly

polecam tez ogorki po zydowsku <pyszne> w tym roku mama robila je 1-wszy raz, juz zjedlismy polowe i kazdy bierze na nie przepis :)

Ogórki [korniszonki] pokroić wzdłóż na 4 części. Nie obierać.
Do słoika włożyć krążek cebuli, koper zielony [mama robiła też z kopru już nie zielonego i wyszły dobre], pokrojona wzdłóż marchew [może też być w talarkach - lenistwo mamy ;-)] ułożyć ogórki, na wierzch polożyć nać selera.

ZALEWA:
2,5 szkl. wody
0,5 szkl. octu
0,5 szkl. cukru
2 łyzeczki soli


ogórki zapasteryzowane, były gotowe już na drugi dzień, pyszne :)



MAJA1 - 2005-08-17 22:36
Dot.: kiszenie ogórków
  Drogie Dziewczynki:-)
Ślicznie Wam dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Na pewno je wykorzystam.
Jutro startuję do kiszenia, a czy sie tym razem uda okaże się pewnie jesienią, kiedy to przeważnie zaczynam korzystać z zapasow robionych latem.
Jeszcze raz duże dzięki, pozdrawiam Was serdecznie.:cmok:



Tereselka - 2005-08-18 09:53
Dot.: kiszenie ogórków
  Ja kiszę ogórki według sprawdzego przepisu mojej szefowej. Do 3 litrowego słoiczka wkładam najpierw przyprawy ( koperek, 3 listki laurowe, parę liści porzeczek, wisni (jezeli są oczywiście), 10 groszków pieprzu, 1 cebulę pokrojoną na części) potem ogórki. Wsypuję 5 łyzek soli kamiennej, zalewam zimną wodą. Zakrywam plastikowym wieczkiem. Po 3 dobach wodę wylewam do zlewu, nalewam z kranu nową, ogórki w słoiku przepłukuję trzęsąc słoik, wylewam wodę i znów wlewam nową. Zamykam wieczkiem i ogórki wychodzą bardzo smaczne.



MrsVargas - 2005-08-18 13:33
Dot.: kiszenie ogórków
  Cytat:
Napisane przez mskladaczek sol musi byc kamienna, a nie spozywcza jodowana.
zalezy tez duzo od wody, z mojej 'wroclawskiej' nie wychodza dobre ( sa jakies takie rozmemlane ;) ) takze zawsze jade do babci na wies ogorki kisic :)
powinno tez sie je przechowywac w ciemnym i chlodnym miejscu ( najlepiej w piwnicy), wtedy sa twarde i nie zmieniaja koloru.
To prawda, sól powinna być kamienna :)



Anisia25 - 2006-05-19 10:24
Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Czy ktoras z Was posiada jakies przepisiki na fajne dania, zupki z kiszonych ogorkow (znam ogorkowa) czy tez z kiszonej kapusty (cos innego niz bigos, kapusty na gesto, zasmazane i takie tam..) ostatnio zazeram sie kiszonymi i zastanawiam sie czy jest cos innego niz podstawowe znane nam posilki??? :confused:

Caluski za wszelkie przepisiki :D :Cmok:



wiolcia.m - 2006-05-19 13:02
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  mam taki przepis z gazety, ale jeszcze go probowałam
KRUCHY KULEBIAK
30 dagmaki, 15 dag masła, 2 żółtka, jajko, sól.
Na farsz: 30 dag pieczarek, 20 dag kapusty kiszonej, ugotowany ziemniak, cebula, jajko, przyprawa do dań z ziemniaków, olej.
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, zarobić kruche ciasto, owinąć folią i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.Pieczarki umyc, posiekać, podsmażyć, dodać pieczarki, przyrumienić.Kapustę opłukać, ugotować, dokładnie odcisnąć, drobno posiekać, wymieszać z pieczarkami, wytluczonym ziemniakiem, jajkien i przyprawą. Ciasto rozwałkować na prostokąt, położyć farsz, brzeg ciasta zlepić.Kulebiak przełożyć do formy, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec ok 50 min w 200 C



kaja-sz - 2006-05-21 12:05
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Nie wiem czy to cie zainteresuje ale z kiszonych ogorkow robie sos do jaj :) Na tarce zetrzec ogorki kiszone, dodac majonez musztarde chrzan przyprawic i gotowe :D Mniam :D



kuki9 - 2006-05-21 12:09
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Robie z ogórków kiszonych sałtke:
-ogórki kiszone
-cebula
-jabłka
Ogórki kroje jak lubie, cebule też.Dodaje jabłko starte na tarce.Polewam oliwą z dodatkiem pieprzu, majeranku i odrobiny czosnku.



Glumanda - 2006-05-22 13:41
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Ja robię taką sałatkę:
Ogórki kiszone obrać, pokroić w plasterki
Pomidory umyć, pokroić w plasterki
Cebulę obrać, pokroić w grubsze plastry żeby były krążki
Całość poukładać na talerzu rzędami, tzn. rządek pomidorka, na to lekko zakładając rządek ogórków a na to rządek cebuli i powtórka aż do zużycia wszystkich
plastrów. Na to parę kleksów gęstej kwaśnej śmietany.
Niczym nie przyprawiam, smaki głównych składników mieszają się i jest super. Bardzo dobra np. do kotletów z ziemniakami i ładnie kolorowa!!! :zarlok: :zarlok: :zarlok: :zarlok:



agnieszka26a - 2006-05-31 15:38
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Ja znam taki przepis na kiszone ogórki
Sałatka ananasowo-ogórkowa
ugotowany ryż - 1-1,5 szklanki
ananas (z puszki) – 15 dag
ogórki kiszone – 15 dag
szynka – 10 dag
jajka – 3 szt.
czerwona papryka – 1/2 strąka
pieprz
majonez
Ugotować jajka na twardo, wystudzić, obrać. Ananasy odsączyć. Ogórki obrać. Paprykę umyć i wysuszyć. Jajka, ananasy, ogórki szynkę i paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać pieprz i majonez.



Mojra87 - 2006-05-31 21:51
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Witam!!:)
Ja znam przepis na szybkie danie z kiszonej kapusty. Wystarczy makaron, jakieś mięski (np jeśli został kawałek gotowanego z rosołu), kiszona kapusta.

Makaron ugotować, mięsko (z boczkiem też pyszne:) ) pokroić w niewielką kosteczkę i wrzucić do rondla, w którym wcześniej rozpuszczamy np palmę lub bartka(tłuszcz roślinny, może też być smalec). Po chwili podsmażania mięska dodajemy kapustę i znowu chwilę smażymy ciągle mieszając. Dodajemy makaron i przyprawiamy tym, co lubimy - sól, vegeta, pieprz, zioła, i czego dusza pragnie:)

Pyszne i szybkie :ehem:

Pozdrawiam:)



marchefffka - 2006-07-20 13:27
PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Witam Wszystkich. Potrzebuję sprawdzonego przepisu na kiszone ogórki. Podzielcie się swoimi prawdzonym(!) przepisami:).



k_rubia - 2006-07-20 13:55
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  nic nowego nie wymyślę jeśli zaproponuję:
na 1 litr wody 1 łyżka soli. Dodatkowo do słoików ja dodaję odrobinę liści: z wiśni, porzeczki, chrzanu no i ząbek czosnku. Zalewa musi być zimna oczywiście. Swego czasu dodawałam po łyżce takiej specjalnej przyprawy do kiszenia ogórków ale to już Twój wybór :D



arizoona - 2006-07-20 16:11
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  ...ja też potrzebuję jakiegoś przepisu...:confused:



kaYa - 2006-07-20 16:27
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Cytat:
Napisane przez k_rubia nic nowego nie wymyślę jeśli zaproponuję:
na 1 litr wody 1 łyżka soli. Dodatkowo do słoików ja dodaję odrobinę liści: z wiśni, porzeczki, chrzanu no i ząbek czosnku. Zalewa musi być zimna oczywiście. Swego czasu dodawałam po łyżce takiej specjalnej przyprawy do kiszenia ogórków ale to już Twój wybór :D

a gdzie koper ??? a chrzan ??? i raczej 3 ząbki czosnku
z liśćmi nie przesadzaj - lepiej tylko kilka z wiśni i może kawałek od chrzanu ....



sonia71 - 2006-07-20 16:27
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  kilka dni temu też potrzebowałem tego przepisu -oczywiście mówimy o zapasach na zimę a nie małosolnych-i znalazłam:
przepis na litr wody 5 dag soli.zagotowac to i zalewać gorącą zalewą,do słoików ja dodaję gotową przyprawę "do kiszonych" i tylko koper i to wszystko.



marchefffka - 2006-07-21 09:57
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Dzięki:cmok:



Malinówka - 2006-07-23 12:02
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  w ubiegłym roku znalazłam w gazecie przepis na "ogórki koprowe", zrobiłam - były wyśmienite. W zasadzie robi się je z typową zalewą tzn. litr wody, łyżka soli ale dodaje się wyłącznie koper w bardzo dużych ilościach przekładając nim ogórki.



k_rubia - 2006-07-25 14:10
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Cytat:
Napisane przez kaYa a gdzie koper ??? a chrzan ??? i raczej 3 ząbki czosnku
z liśćmi nie przesadzaj - lepiej tylko kilka z wiśni i może kawałek od chrzanu ....
to fakt o koprze zapomniałam ale o chrzanie to chyba nie bardzo...co do czosnku...to była tylko moja propozycja a jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje...chcesz trzy, dla mnie moga być i cztery :D a co do liści: ODROBINA to faktycznie subiektywne spojrzenie no ale przecież to chyba jasne , że nie dodam po całej gałęzi :D poza tym, liscie porzeczki i wiśni naprawde nadają specyficzny smak ogórkom :D



Nutka - 2006-07-25 16:11
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Podaje moje przepisy i jeszcze mojej mamy:
Ogórki kiszone:
1 litr wody + 1 łyzka soli
3 ząbki czosnku
chrzan
koper
liść laurowy
liśc winogrona lub wiśni

Ogórki konserwowe:
4 litry wody
3 szkl octu 10%
8 łyżeczek cukru
" " soli
liść laurowy
czosnek
koper
ziele angielskie
gorczyca



Vogue - 2006-07-25 17:46
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  EDIT: juz wiem



mika020 - 2006-07-25 18:44
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  MOja mam daje jeszcze liść z dębu. Szczerze to na ogróki chwilowo patrzeć nie mogę, bo właśnie dzisiaj zaczyna się robienie kwaszonych, karniszonów, pikli (mniammmm - polecam) i przeróżnych sałatek. A na dodatek mój tata jak zwykle kupił więcej niż miał, ale tym razem to chyba przesadził. Zamiast 50kg kupił 100kg. I mówi mi żebym tylko mamie nic nie móiła, że to sto kg. NO i tak sobie myślę, czy on naprawdę uważa, że mama tego nie zauważy????



marchefffka - 2006-07-26 12:04
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Cytat:
Napisane przez mika020 . Zamiast 50kg kupił 100kg. I mówi mi żebym tylko mamie nic nie móiła, że to sto kg. NO i tak sobie myślę, czy on naprawdę uważa, że mama tego nie zauważy???? Niezłego masz tate:D



Ela - 2006-07-26 16:21
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  a ja dziś robie ogórki po chińsku, zrobiłam juz korniszony - jak ktoś chce przepis to podam



redpanda - 2006-07-26 17:44
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  sa takie specjalne suche mieszanki w paczuszkach dodaje sie do kiszenia ogorkow. Jest tam koper, chrzan czosnek i duzo innych. Ja uzywalam tej mieszanki do kiszenia ogorkow i wyszly wysmienite no i jak szybko i latwo mozna je zrobic uzywajac takiej mieszanki...polecam!:ehem :



k_rubia - 2006-07-27 07:17
Dot.: PILNE!!!kiszone ogórki-przepis
  Cytat:
Napisane przez Ela a ja dziś robie ogórki po chińsku, zrobiłam juz korniszony - jak ktoś chce przepis to podam ja chętnie sie dowiem, bo właśnie jestem na etapie "słoikowym" :D A co to za ogórki po chińsku ???? Ja robie, tak poza tematem, pyszne ogórki konserwowe w sosie musztardowym :D Dałam dziewczynom w pracy skosztowac i teraz wszystkie latają z przepisem :D



Miska82 - 2006-09-27 20:29
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Zapiekanka z kiszonej kapusty

75 dkg kiszonej kapusty
50 dkg ugotowanych ziemniaków
30 dkg mięsa mielonego
3 winne jabłka
2 cebule
0,25l bulionu
sól, cukier, pieprz
tymianek, majeranek, kminek
żółty ser do posypania
oliwa

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na oliwę żeby się zeszkliła, dodajemy kapustę i podsmażamy. Jabłka ścieramy na grubej tarce i dodajemy do kapusty. Mięso podsmażamy. Kapustę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, tymiankiem, majerankiem i wlewamy bulion, dusimy jeszcze ok.10 minut. w naczyniu układamy warstwami ziemniaki, kapustę, mięso (ja mieszam kapustę razem z mięsem) itd. Zawsze pierwszą i ostatnia warstwą mają byc ziemniaki. Posypujemy serem i kminkiem i zapiekamy :)



Ela - 2006-09-28 10:04
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Z kiszonej kapusty dobra jest tarta, przepis na stronie : Pascal gotuje



_Novotna_ - 2006-11-09 14:08
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Moja ulubiona sałatka:
- ogórek kiszony
- pomidor
- cebulka

Wszystko pokrojone w kostkę, doprawione tylko odrobiną soli i pieprzu:D
Pycha :D




Seona - 2006-12-07 22:02
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  A może zupa kapuśniak??:) Ja uwielbiam,to moja ulubiona zupa:
- kapuste kiszoną 25 dkg podsmażyć i dusić do miękkości na patelni ok pól godziny, wcześniej można ją trochę pokroić,
- ugotować pokrojone w kostke ziemniaki,
- zagotować wodę z kostkami rosołowymi, ugotować jakieś warzywka, ja dodaje zawsze mrożonki,wody tak mniej więcej dla 4-5 osób, nie wie ile to jest litrów:>
- do wody i ugotowanych warzyw wrzucić usmażoną kapustkę, ziele angielskie , liść laurowy i gotować jakieś 20 minut, żeby zupa zyskała smak,
- jak ktoś lubi rzadszą zupę to trochę można zmiksować kapusty i warzyw, dosłownie sekundke, ja tak robie:) moja mama robiła zawsze taką gęstszą nie kroiła nigdy kapusty,
- dodać ugotowane wcześniej ziemniaki,
- dodać łyżeczką przecieru pomidorowego, wtedy zyskuje ładniejszy kolorek:)
- doprawić mocno pieprzem, ma być pikantna!
- podawać z nieposamrowanym pieczywem:)
Jest to porcja dla 4-5 osób lub na dwa dni dla 2 osób:D
To moja ulubiona zupa, baaaardzo szybka i prosta i przepyszna! Polecam!

Jeszcze z kiszonej kapusty można zrobić pyszne krokiety z grzybami:) Pzrepisy są tutaj na forum!



iszsza - 2007-03-07 09:41
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Ja polecam quiche czyli taki pikantny placek z Lotaryngi. Najlepiej robić go w formie do tarty. Wykleja się go ciastem kruchym i piecze obciążonym grochem aż sie zrumieni. A farsz składa się z: podduszonej kapusty kiszonej i ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków oraz masy jajeczno - śmietanowej, która się zalewa na patelni kapustę z tymi ziemniakami. A potem dodaje na ciasto kruche i jeszcze raz zapieka. Danie jest pyszne i sycące :) polecam!



patrycja77 - 2007-03-23 08:25
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  ugotowana kapuste wymieszac z ugotowanymi ziemniakami pogniecionymi,doprawic maggi i pieprzem i podawac do miesa



lemontea - 2007-05-27 21:05
Dot.: Przepisy z kiszonych ogorkow lub kapusty???
  Cytat:
Napisane przez iszsza (Wiadomość 3865738) Ja polecam quiche czyli taki pikantny placek z Lotaryngi. Najlepiej robić go w formie do tarty. Wykleja się go ciastem kruchym i piecze obciążonym grochem aż sie zrumieni. A farsz składa się z: podduszonej kapusty kiszonej i ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków oraz masy jajeczno - śmietanowej, która się zalewa na patelni kapustę z tymi ziemniakami. A potem dodaje na ciasto kruche i jeszcze raz zapieka. Danie jest pyszne i sycące :) polecam! a mogłabym prosić jakieś dokładne proporcje np ile jajek i śmietany?



Beatkao - 2008-07-24 18:08
ogórki kiszone
  Wczoraj po południu zakisiłam kilka słoików ogórków. Dziś jak wróciłam z pracy to okazało się że ze słoików wydobywa się gaz a ciśnienie w słoikach jest takie że wieczka są wygięte do góry. Na nieszczęście słoiki znajdowały się w kuchni i woda wydobywająca się z nich zalała mi podłogę. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy te ogórki będą się nadawały do jedzenia ?? Z tego co pamiętam to jak moja mama kisiła ogórki to nigdy czegoś takiego nie było. Jeśli jest duże prawdopodobieństwo że ogórki będą zepsute jak nic z nimi nie zrobię to czy jest jakiś sposób na ich uratowanie ??



evela28 - 2008-07-24 18:35
Dot.: ogórki kiszone
  to normalne że kipią dlatego je najlepiej robić w wekach takich z gumką i szklaną pokrywką i na parę dni położyć na jakieś tacy póżniej przestaną lecieć.a po trzech dniach już nadają się do jedzenia są takie mało solne uwielbiam takie.nie wiem jak ci wyjdą w takim słoiku z przykrywką przypuszczam że po czasie mogą te pokrywki rdzewieć ale może nic z tych rzeczy się nie stanie i będą dobre



Rena - 2008-07-24 23:30
Dot.: ogórki kiszone
  Moja mama zawsze przykrywala jakis plotnem, czysta scierka. A i kisila w kamionkowych naczyniach. Ja osobiscie nigdy nie kisilam ogorkow.



majkaP19 - 2008-08-01 16:31
Dot.: kiszenie ogórków
  witam zapraszam na moja stronkę z przepisami tam jest przepis na ogórki kiszone i porady na ten temat:)
http://mmojakkuchnia.bloog.pl/



beata mama amelki - 2008-08-04 07:02
Dot.: kiszenie ogórków
  moje ogorki kiszone

na 1 litrowy słoik

1 do 1,5 kopiastej łyżki soli na litr
bardzo duży ząbek czosnku ( lub 2 male), duży kawalek korzenia chrzanu, kawalek kopru ukladam na dno litrowego słoika
następnie ukladam ogorki , bardzo ścislo, a ten na samej górze dopycham aby calość sloika była stabilna i "NA ŚCISK" zalewam wodą z solą (ja nie zwsze przegotowuję)
trzymam te ogorki od 2 do 3 dni nia zakręcone , potem zakręcam, sprawdzam czy przykrywka nie przepuszcza i do piwniczki.
wychodzą jędrnie i chrupkie
staram się kupować ogórki u dzialkowcow, rolników wtedy są świeże i większe masz prawdopodobieństwo że dobrze zniosą zimę.

Cytat

Et unum hominem, et plures in infinitum, quod quis velit, heredes facere licet - wolno uczynić spadkobiercą i jednego człowieka, i wielu, bez ograniczeń, ilu kto chce.

Meta